2012. február 24., péntek

GUSTAV HENNINGSEN: A BOSZORKÁNYOK ÜGYVÉDJE - Jelenlegi ára: 1 400 Ft !

GUSTAV HENNINGSEN: A BOSZORKÁNYOK ÜGYVÉDJE
KOSSUTH KÖNYVKIADÓ. BUDAPEST. 1988.
A KÉPEN LÁTHATÓ JÓ ÁLLAPOTBAN. KÖTET KEMÉNY TÁBLÁS, CÉRNA FŰZÖTT KÖTÉSŰ.
FÜLSZÖVEG:
1609-1614: a történelem legnagyobb boszorkánypere a Pireneusok baszkok lakta vidékein. 2000 boszorkányvallomás, 5000 gyanúsitott - kisgyerekek, férfiak, nők, papok. Letartóztatások, tömeghisztéria, pánik, lincselések, prédikációs kereszteshadjárat, megdöbbentően életszerű és egybecsengő vallomások az "ördög szektájának" gonosz praktikáiról, szörnyűséges és undok rítusairól, fajtalankodásairól, emberhús-lakomáiról.
-A 45 éves pap és egyházjogász, Alonso de Salazar Frias, a logronói törvényszék harmadinkvizítoraként a per első (és egyben utolsó) auto de féjének előkészítése s nyolc hónapos vizitációs útja során - két kollégájával szöges ellentétben - erre a szilárd meggyőződésre jut:
-"Sem boszorkányok, sem megrontottak nem léteztek, amíg nem beszéltek s irtak róluk. " A szkeptikusok álláspontja kemény harcban a spanyol inkvizíció vezető fórumain is felülkerekedik: spanyol földön egy évszázaddal korábban ér véget a boszorkányok - nem az eretnekek! - égetése, mint Európa más tájain.
-A dán szerző - a koppenhágai Néprajzi Múzeum igazgatója - Madridban megtalálta a per kivételesen gazdag iratanyagát. A páratlan, a szakmában világhírűvé vált leletet feldolgozó könyve - mely az amerikai, dán és spanyol kiadás után most magyarul is napvilágot lát - szakembernek és laikusnak egyaránt izgalmas olvasmány. Az eseményeket rekonstruálva életközelbe hozza a falvak-városkák világát és lakosait, a kor népi és értelmiségi gondolatvilágát, az inkvizíció titokzatos birodalmának apparátusát, szabályait és működését - az auto de fe elrettentően ünnepélyes szertartasától a napi ügyintézés apró részleteiig, a komoly vitáktól a személyes torzsalkodásokig. Emellett korszerű, magas színvonalú történeti-néprajzi-szociálpszichológiai elemzést ad a boszorkány jelenség és a boszorkány- hisztéria természetéről, társadalmi és lélektani alapjairól, a kérdéskör polemikus tudománytörténeti áttekintésébe ágyazva.
A könyvet 24 korabeli illusztráció, illetve okmányreprodukció és számos térkép gazdagítja.
Megjegyzés: Könyves Kálmán királyunk még ötszáz évvel a derék harmadinkvizítor előtt törvényben deklarálta:
"De strigis quia non sunt nulla questio fiat".
(Boszorkányokról, mivel nincsenek, említés se legyen. )
Bár jó magyar szokás szerint, -egy népszerű kortárs politikusunk szavaival- "vannak semmire sem kötelező törvények" (O. V. 1998)-hazánkban is vígan égettek ezután is boszorkányokat a papok megelégedésére és a jónép mulatságára.
POSTAKÖLTSÉG:
KÖTET SÚLYA: 0, 53 KG.
SIMÁN: 515, -FT.
AJÁNLVA: 730, -FT.



Jelenlegi ára: 1 400 Ft

Az aukció vége: 2012-02-23 22:59
. GUSTAV HENNINGSEN: A BOSZORKÁNYOK ÜGYVÉDJE - Jelenlegi ára: 1 400 Ft

Fontos